Punt 82.
Punt 82 ligt op de stuwwal van het Huizerhoogt, net iets ten ZO van de kamlijn van deze wal. Op deze plek vinden we grotendeels afzettingen behorend tot de Vroeg-Pleistocene Formatie van Peize, zeer waarschijnlijk vertand en/of gemengd met de Formatie van Waalre. Beide formaties stammen uit het Vroeg-Pleistoceen waarbij de Formatie van Peize uit het noordoosten van Europa komt (Eridanos) en de Formatie van Waalre uit het zuiden en zuidoosten (Rijn). De afzettingen bestaan uit witte zanden, gemengd met lagen harde, blauwgrijze klei. Met name dit laatste fenomeen is kenmerkend voor de Formatie van Waalre. Daarnaast komen bruinig en bruingrijs gekleurde zanden voor die zeer waarschijnlijk behoren tot de Formatie van Sterksel en/of Urk. Alle sedimenten zijn intensief door stuwing vervormd, er zijn diverse plooi- en breukstructuren zichtbaar. De strekkingsrichting bedraagt ongeveer 15°, gemeten op drie plekken in de put, hetgeen vrijwel concordant is met het hoogtelijnenverloop ter plaatse van de ontsluiting. Precies ten ZW van de ontsluiting buigen de hoogtelijnen om van een NO-strekkingsrichting (45°) naar de NNO-richting die in de ontsluiting is gemeten. De hellingshoek is variabel en bedraagt 50° tot 80° met een hellingsrichting van 105°, de sedimenten zijn dus sterk gestuwd en bevinden zich in de kern van de stuwwal. Morfogenetisch vormt de stuwwal van het Huizerhoogt waarschijnlijk één geheel met de binnenzijde van de stuwwal Laren-Blaricum, en is gevormd tijdens dezelfde stuwingsfase. Langs de gehele binnenzijde van de stuwwal Laren-Blaricum komen we namelijk een zoom tegen met hetzelfde type afzettingen.


Foto 1: Overzicht bouwput kijkrichting oost



De put is vier meter diep en heeft een trapeziumvormig grondplan met een lengte van zo'n 40 m. en het smalle uiteinde aan de Z-kant. Op deze foto is aan de linkerzijde de N-wand zichtbaar.

Foto 2: Overzicht bouwput kijkrichting ZO



Aan de rechterkant, bij de hoge berg aarde, de Z-wand.

Foto 3: Overzicht noordwand



Nog niet geprepareerd, met steilstaande gestuwde afzettingen van waarschijnlijk de F.'s van Peize/Waalre aan de linkerzijde en in het midden en rechts de Formatie van Sterksel. Het profiel staat bijna loodrecht op de strekkingsrichting.

Foto 4: Overzicht oostwand, noordelijk deel





Het profiel staat vrijwel evenwijdig aan de strekkingsrichting van de lagen. In de strekkingsrichting duiken de lagen naar het zuiden weg onder een hoek van zo'n 25°. Er zijn meerdere dakpansgewijs op elkaar liggende sedimentpakketten zichtbaar, dikke lagen zand en grind met op enkele plaatsen kleiige lagen ertussen. Mogelijk hebben deze als schuifvlakken gediend.

Foto 5: Overzicht O-wand, zuidelijk deel



Aan de linkerzijde is waarschijnlijk een schuifvlak aanwezig. Het sedimentpakket in het midden van de foto is opvallend licht van kleur en is waarschijnlijk de Formatie van Peize/Waalre. Helemaal rechts is een verstoorde zone zichtbaar met geplooide zanden.

Foto 6: Overzicht zuidwand



Ook de zuidzijde, vrijwel loodrecht op de strekkingsrichting, toont een afwisseling van dikke pakketten zand, deels met grindlaagjes, met twee kleilagen die beide duidelijk tektonisch vervormd zijn. Ook hier zijn zowel grijswitte als meer bruinige sedimenten zichtbaar waarmee dit profiel een combinatie toont van de F.'s van Peize/Waalre en Sterksel.

Foto 7: Overzicht W-wand, zuidelijk deel



In de westwand, vrijwel evenwijdig aan de strekkingsrichting, dagzomen vooral bruinig gekleurde zanden met grind en plaatselijk vermengd met kleilaagjes; vermoedelijk de Formatie van Sterksel.

Foto 8: Overzicht W-wand, noordelijk deel



Aan de rechterkant zijn witte zanden zichtbaar en onderin een laag zware, blauwgrijze klei.

Foto 9: NW-hoek



Op de foto is een complexe plooistructuur zichtbaar, een antiform, die aan de rechterkant van de foto dwars is aangesneden. De kleiige laag laat mooi de antiform zien. In de kern bevinden zich matig grove zanden met een enkel kleilaagje. Achter de tas is de kleilaag lateraal aangesneden. Bovenop de kleilaag ligt een pakket witte zanden, ook onder de kleilaag zijn plaatselijk witte zanden aanwezig. De witte zanden aan de bovenzijde van de kleilaag worden scherp begrensd door bruine zanden.

Foto 10: Detail NW-hoek



Aan de linkerzijde de antiform, geheel bestaande uit zanden en kleien van de Formatie van Peize/Waalre, een mengsel van Rijnafzettingen en Eridanosafzettingen. Zeer karakteristiek is de blauwgrijze taaie klei. Op veel plekken komt de klei voor in wavy bedding en flaser typen gelaagdheid, wijzend op afzetting onder periodiek stagnerende omstandigheden, waarschijnlijk een getijdenmilieu. Ter hoogte van het kompas een verticaal verlopend stratigrafisch contact, een disconformiteit, met bruinig gekleurde matig grove tot grove zanden, waarschijnlijk de Formatie van Sterksel of Urk, Rijn/Maasafzettingen uit het Midden-Pleistoceen.

Foto 11: Strekkingsrichting in de NW-hoek



Een foto van de vloer van de bouwput. De strekkingsrichting is ongeveer 15°. Links van het kompas de disconformiteit tussen de blauwgrijze Vroeg-Pleistocene klei en de Midden-Pleistocene bruine zanden.

Foto 12: Plooistructuur in de NW-hoek





Links de antiform, aan de rechterzijde mogelijk de bijbehorende synform waarbij de blauwgrijze kleiige afzettingen aan de rechterzijde van de foto weer omhoog komen.

Foto 13: Lateraal verloop van structuren in de NW-hoek



Overzichtsfoto die de relaties toont tussen structuren in de W-wand en de N-wand. De lagen bij het kompas lopen naar het NO weg en dagzomen in de rechterflank van de synform, ongeveer 1,5 m links van de tas.

Foto 14: Overzicht N-wand geprepareerd





De foto toont een dwarsdoorsnede van de door stuwing geplooide en overschoven rivierafzettingen. De kleurverschillen duiden op verschillende formaties. PW = F. van Peize/Waalre, MP = Midden-Pleistoceen (Sterksel/Urk), S.Z. = storingszone, O.S. = opschuivingsvlak

Foto 15: Detail N-wand west



Zie hiervoor de beschrijvingen van foto 10 en 12.

Foto 16: Detail N-wand west-midden



Een sterk verstoorde zone, waarbij in ieder geval tussen het middelste, horizontaal gelaagde, pakket en de blauwige kleiafzettingen links, een schuifzone aanwezig is. De gelaagdheid is in deze zone ernstig vervormd en de verschillende sedimenten zijn door elkaar gemengd. Aan de rechterzijde vlakgelaagde matig grove tot grove zanden, verticaal staand. De gelaagdheid van het middelste pakket is horizontaal, hiermee is dit pakket een afwijkende inschakeling tussen de overige sedimentpakketten met hun verticaal staande gelaagdheid.

Foto 17: Detail N-wand midden-oost



Aan de linker- en rechterzijde van de foto twee pakketten matig fijn tot matig grof zand met een zeer fijne verticaal staande laminatie. Daar tussenin een zone met verstoorde gelaagdheid, de sedimenten bestaande uit matig grof tot grof zand, doorspekt met grind. Het opvallende kleurverschil tussen het middelste en rechter pakket duidt waarschijnlijk op een formatiegrens.

Foto 18: Detail N-wand oost



Schuin door de foto, van onder naar boven, loopt een opschuivingsvlak waarlangs een pakket licht gekleurde zanden en zand met kleilaagjes erin (F. van Peize/Waalre) is opgeschoven over de bont gekleurde, fijn gelamineerde zanden; zeer waarschijnlijk van Midden-Pleistocene herkomst. Deze sedimenten komen hier dus verschubd voor.

Foto 19: Detail NO-hoek



De NO-hoek toont hetzelfde type aafzettingen als de NW-hoek: een heterolithische faciës van zandlaagjes afgewisseld door kleilaagjes. Zie ook de uitleg bij foto 10.

Foto 20: Strekkingsrichting in de NO-hoek



Ook in de NW-hoek bedraagt de strekking ongeveer 15°.

Foto 21: Detail Z-wand



De Z-wand is minder lang dan de N-wand en hierin is uitsluitend de F. van Peize/Waalre ontsloten: witte en grijze zanden, met plaatselijk blauwgrijze kleilagen met glaciotektonische verstoringen. Schuifvlakken lijken te ontbreken waarmee het pakket één stratigrafische sequentie is. Rechts buiten de foto ligt het opschuivingsvlak met de Midden-Pleistocene sedimenten.

Foto 22: Afzettingen met kleilaagje in de Z-wand



Scheefgestelde sedimentpakketten met de oorspronkelijke gelaagdheid nog zichtbaar: van links naar rechts een breed pakket met grijsbruine matig grove tot grove zanden; een band met heterolithische afzettingen (zand- en grindbandjes afgewisseld met zeer dunne kleilaagjes), een kleuilaag van ongeveer 10 cm dik en rechts daarvan een pakket wit tot lichtgrijs zand, matig fijn tot matig grof.

Foto 23: Strekkingsrichting bij de Z-wand



Het dunne kleilaagje, met eem klein transversaalbreukje erin, toont de strekkingsrichting die hier eveneens zo'n 15° bedraagt.

Foto 24: Lensvormige kleilaag in de Z-wand



Door glaciotektoniek tot een lens vervormde kleilaag. In de overige delen van het sedimentpakket zijn op vele plaatsen kleine breukjes en plooien te zien. Links van de kleilaag zijn de afzettingen voornamelijk heterolithisch van aard, rechts ervan worden de afzettingen steeds meer door zand gedomineerd.

Foto 25: Detail van de lensvormige kleilaag



De klei is brokkelig, sterk geconsolideerd en hard. Rechtsboven van de troffel een band waar zand- en kleilaagjes intensief doormengd zijn geraakt.

Foto 26: Detail kwartszanden Formatie van Peize



Opvallend is de zeer fijne heterolithische laminatie, waarschijnlijk ontstaan in stroomribbels onder periodiek stagnerende waterafvoer. Kenmerkend voor de Vroeg-Pleistocene sedimenten is het hoge kwartsgehalte, veroorzaakt doordat de sedimenten afkomstig zijn van gedurende het Tertiair sterk verweerde granietgesteenten.

Foto 27: Detail O-wand met concentratie (zeer) grof grind



Het gehele profiel in de O-wand bestaat uit afzettingen van de F. van Peize/Waalre. Let op: het ontsloten vlak loopt vrijwel evenwijdig aan de strekkingsrichting, deze foto toont dus de structuren in lateraal aanzicht! Bij de troffel een laag kwartszand, daar bovenop een blauwgrijze siltige kleilaag. Ter hoogte van het kompas een inschakeling met zeer grof grind, waarin onder meer het blok grijze kwartsiet gevonden is dat rechtsboven het kompas te zien is. De zandlaag waar het kompas op ligt lijkt geplooid te zijn tot een boogvorm die naar rechts en vervolgens naar linksboven te vervolgen is. Links van het kompas wordt de sequentie abrupt afgesneden en bevindt zich een vlak waarlangs verschuiving is opgetreden.

Foto 28: Detail sedimenten in de N-wand, vml. Midden-Pleistoceen



Lichtbruine gelaagde matig grove tot grove zanden.